Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prix Bohemia Radio nabídne přehlídku toho nejlepšího

  23:42aktualizováno  24. března 2019 18:08
Mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio představí opět to nejlepší z rozhlasového dokumentu.

Dějištěm festivalu a jeho 33. ročníku bude město Olomouc, přehlídka se uskuteční ve dnech 20. až 23. 3 2017.

Návštěvníci se mohou těšit na bohatý kulturní program, po celou dobu festivalu bude Český rozhlas informovat posluchače přímo z centra dění.

„Poprvé se tato mezinárodní přehlídka rozhlasových pořadů a žánrů přesouvá na jaro, tak, aby mohla legitimně reflektovat rozhlasovou tvorbu za každý kalendářní rok. Změnou termínu zároveň vycházíme vstříc publiku a veřejnému životu ve městě Olomouci, které je pro své unikátní spojení starobylé památkové rezervace a moderního krajského města oblíbeným místem mezinárodních přehlídek, festivalů i konferencí. Věřím, že 33. ročník mezinárodní soutěžní přehlídky rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio 2017 bude mít opět úspěch, a přeji jeho návštěvníkům jako vždy co nejvíce zážitků při poslechu soutěžních příspěvků i v rámci doprovodných programů,“ uvedl ředitel festivalu Josef Podstata.

Ambicí festivalu je rozvíjet a sdílet rozhlasovou tvorbu veřejnoprávních médií v zemích střední Evropy s důrazem na členy Visegrádské čtyřky. Základním smyslem a posláním Prix Bohemia Radio je zvyšování kvality rozhlasové tvorby a prezentace veřejnoprávních médií zemí V4 jako institucí, které vytvářejí a šíří kulturní hodnoty.

„Propojení mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio a kultivované Olomouce byl výborný nápad. Už první olomoucký ročník probíhal díky organizačnímu výboru a otevřené náruče hanácké metropole bezchybně. Celá akce je v několika rovinách plná inspirací, a tak doufám, že na to přijdou i letošní zájemci a posluchači stanic Českého rozhlasu. Srdečně všechny zvu na veřejné poslechy v kategoriích Dokument, Reportáž a Drama, na následné diskuse s tvůrci a širokou nabídku doprovodných pořadů,“ uvedla Hana Maciuchová, která se i tento rok ujala role čestné prezidentky festivalu.

Soutěžní kategorie

REPORTÁŽ (mezinárodní kategorie)

Soutěžit bude 13 příspěvků z pěti zemí. Odborná porota vybírala z celkového počtu 33 přihlášených reportáží v rámci Českého rozhlasu.

DOKUMENT

Soutěžit bude 8 příspěvků. Odborná porota vybírala z celkového počtu 33 přihlášených děl.

DRAMA

Soutěžit bude 5 příspěvků. Odborná porota vybírala z celkového počtu 18 přihlášených děl.

Při organizaci letošního ročníku se může Český rozhlas opřít o partnerství s veřejnoprávními vysílateli ze zemí tzv. V4 - jmenovitě Rozhlasem a Televizí Slovenska (RTVS), Polským rozhlasem a maďarským MTVA.

Prix Bohemia Radio nabídne bohatý program odborné, ale i laické veřejnosti. Čtyři festivalové dny představí rozhlas v různých podobách s cílem oslovit posluchače všech věkových kategorií.

Doprovodný program festivalu nabídne široké veřejnosti velký počet akcí na různých místech.

V pondělí 20. března mohou zájemci navštívit panelovou diskuzi:  „Falešné zprávy – dezinformace, lži a propaganda“. Panelová diskuze s mezinárodní účastí? se bude věnovat tématu zpravodajství a online prostředí. Odborníci v debatě odhalí dezinformační mechanismy a principy, také dopady a aktuálnost fenoménu tzv. „fakenews“.

Francouzský dokumentarista a performer Benoît Bories bude v úterý 21. března prezentovat svůj koncept zvukové paměti památek. Zvukově-hudební koláže instaluje přímo v interiérech vybraných budov a realizoval je zatím jen na dvou místech na světě. Na setkání v rámci 33. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio 2017 svůj koncept podrobně představí včetně zvukových ukázek.

Pravidelná koncertní série Radia Wave uvede 22. března speciální koncert v olomouckém Jazz Tibet Clubu.  Vystoupí pražský producent Ondřej Holý, vystupující jako dné a kapela Deaths v čele s Igorem Brusem.

Tým Českého rozhlasu České Budějovice představí ve čtvrtek 23. března unikátní multimediální projekty Návod na zdraví a Návod na půlmaraton. Rozhlasový pořad vznikl ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou. Cílem bylo ukázat posluchačům cestu k lepší kondici i ve věku nad padesát let a připravit skupinu dobrovolníků na uběhnutí půlmaratonu. Prezentace představí průběh pořadu a všechny jeho přesahy.

Letošní ročník Festivalu Prix Bohemia Radio podpořil Mezinárodní visegrádský fond.

Kompletní program festivalu, fotografie a zajímavosti lze nalézt na webové stránce prixbohemiaradio.cz, kde se lze také akreditovat. 

  • Nejčtenější

Béžová neznamená nudu, ale nadčasovost. Jarní kolekce jsou jí plné

Béžová je barva, která se v šatníku rozhodně neztratí. Je nadčasová, univerzální a navíc sluší úplně každému. Stačí...

Odfoukněte vtíravé myšlenky. Když zjistíte příčinu, půjde to snadno

Vtíravé myšlenky nejsou ničím výjimečným. Mohou se lišit, jedno však mají společné. Zaměstnávají mozek a zhoršují...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Svislé i vodorovné, fungují oboje. Pruhovaná horečka znovu přichází

Klasické, ležérní a elegantní zároveň? Na koho ten popis asi tak sedí? Jedině na pruhy! A s novou sezónou se opět vrací...

Podlehněte medovému pokušení. Víme, jak si vybrat ten nejlepší

Med byl pro naše předky symbolem hojnosti a sladkosti. Včelařstvím se zabývali již starověcí Egypťané, kteří považovali...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Krásnou pleť vám zajistí jen čištění. Nezapomeňte na ně dvakrát denně

Vyzkoušeli jste snad už všechny kosmetické pečující přípravky pro svůj typ pleti, máte pocit, že nic nepodceňujete, ale...

OBRAZEM: Celebrity se pochlubily průšvihy, které udělaly ve škole

Na první pohled působí většina celebrit jako zlatíčka, která by neublížila mouše a nikdy neměla problémy. Ani jim se...

Móda z ulic New Yorku podle známých influencerek

Omrkněte styl známých módních influencerek, které si nemohly nechat ujít newyorský týden módy, který se konal minulý...

OBRAZEM: Podívejte se, která celebrita dala za vysněný dům jmění

Jakmile dojde na koupi domu, většina známých osobností prahne po honosném sídlu. Na svých domech známé osobnosti...

Triky celebrit, díky kterým se udržují krásné

Každý o svůj zevnějšek pečuje jinak. Některé celebrity jsou ale schopné v honbě za krásou zajít hodně daleko. Podívejte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...