4 skvělé velikonoční recepty

Svátky plné dobrot!

velikonoční recepty

foodblogerka

zdravá strava

vaření

dobroty

recepty

Velikonoce

1. Velikonoční sýrová roláda

Na velikonoční svátky se mnohdy těšíme, protože se se svými blízkými oddáváme pochutnávání na různých dobrotách. Dušená šunka či majonézový salát jsou už roky klasikou. Co tak vyzkoušet něco nového? Své okolí můžete překvapit třeba opravdová delikatesou podání sýrové rolády.


300g tvrdého sýra (Eidam 45%)
120 g másla
250g taveného sýra
3 vajíčka uvařené natvrdo
1 větší kapie
Petrželová nať
Hrst nasekané pažitky
1 lžička dijonské hořčice
Sůl, koření

Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Jak se začne voda vařit, vložte do ní cihlu tvrdého sýru dobře uzavřenou v igelitovým sáčku. Ideálně vkládáme kostku sýra nejprve do jednoho igelitového sáčku a pak pro jistotu ještě do jednoho. Každý z nich dobře uzavřeme. Vaříme ve vodě 30 minut. Mezitím si připravíme náplň. V míse kuchyňského robota (např. Artisan od KitchenAid) si nejprve vyšlehejte tavený sýr s máslem. Potom přidejte nakrájenou slaninu, vejce a bylinky. Podle potřeby dochuťte. Připravte si podložku, na které budete sýr válet (doporučuji plastovou). Povrch zlehka poprašte teplou vodou a položte potravinovou folii (díky vodě nebude po desce klouzat). Roztopený sýr vyberte z vody, roztrhněte sáček a vyklopte na podložku s folií. Začněte ihned válet – váleček si také namočte. Na vyválený plát potom naneste rovnoměrně náplň. Zatočte, zabalte do folie a uložte na chladné místo, kde ztuhne. Roládu potom nechejte v chladničce odpočívat, ideálně přes noc. Potom už jen nakrájejte, ozdobte a můžeme konzumovat.