Vitamin C, neboli kyselina askorbová, je jedním z nejvšestrannějších vitaminů, které k životu potřebujeme. Má antioxidační účinky, zvyšuje odolnost a zabraňuje rakovině a infekcím. Dostatek vitaminu C potřebuje také naše pokožka.
Céčko pomáhá pleti udržet si zdravý a mladistvý vzhled, vytvářet přirozené zásoby kolagenu a přispívá k rovnoměrnějšímu tónu pleti. Vitamin C společně s vitaminem E chrání pokožku před poškozením z vnějšího prostředí, spolu také zmírňují suchost kůže a možné alergické reakce.
A kolik vitaminu C bychom denně měli dopřát organismu? Alespoň 75 mg. Nejbohatšími zdroji céčka jsou: šípky, černý rybíz, kiwi, zelená paprika, petrželová nať, řeřicha, růžičková kapusta, křen, jahody, pomeranče.
V menší míře céčko najdete v brokolici, v červeném a bílém zelí, v petrželi, květáku, kedlubnách, bílém a červeném rybízu, grapefruitech, citronech, angreštu a borůvkách. Zajímavosti na závěr: Už starověké civilizace používaly éterické oleje z citrusů. Oleje mají pronikavou sladkou vůni, osvěžují tělo i mysl, dodávají energii při únavě.
Citrusový olej je také symbolem nehynoucí věčné lásky. Když Baucis a Filemón požádali boha Dia, aby je po smrti spojil, proměnil je ve dva citrusové stromy, rostoucí bok po boku.
A jestlipak víte, kdo céčko objevil? Za jeho chemický objev z roku 1928 může maďarský biochemik Albert Szent-György. Další chytrý muž, Sir Walter Norman Haworth, jako první přesně popsal strukturu vitaminu C.