Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čerstvé propojení klasické Francie

  5:40aktualizováno  24. března 2019 17:57
Šéfkuchař Jakub Maisel miluje omáčky, vy je v jeho nejen francouzském pojetí budete milovat dvojnásob.

Zašli jsme sem týden po otevření. Bílé zdi i designově čisté dřevěné stolky voněly novotou, vstřícnému personálu nezmizel za celý večer úsměv z tváře a před restaurací dokonce ještě stále chyběl vývěsní štít. Pokud by mě s tímto prostorem nepojil zvlášť důležitý životní okamžik (před mnoha lety jsem tady poprvé ochutnal žabí stehýnka), ani bych nepoznal, že jde o Bastillu. Kdysi temný interiér s těžkým nábytkem se jako mávnutím proutku změnil v trendy francouzské bistro.

Pomineme-li, že ono mávnutí proutku trvalo tři čtvrtě roku a že sami majitelé se označení bistro zuby nehty brání. Mají totiž pocit, že v Česku si pod takovým názvem mnoho lidí představí rychlé, levné občerstvení na stojáka. V mém pojetí je ale bistro podnik, v němž se vaří především z čerstvých sezonních surovin a kuchař mění nabídku denně podle toho, co zrovna na nedalekém trhu sežene. A přesně tyhle podmínky Bastilla dnes splňuje. Menu je krátké, často se obměňuje a zdi zdobí velké černé tabule s aktuálními specialitami.

I když otevírají od 11 hodin, nechybí v nabídce ani snídaňové menu podávané celý den. V nápojovém lístku najdete české i francouzské pálenky, hezký průřez armaňaky, kvalitní česká a moravská vína. A v kuchyni kraluje Jakub Maisel, opravdový kulinářský nadšenec. I když je svým založením především kuchař české kuchyně, zvládá i tu francouzskou s přehledem. Rád experimentuje, rád vaří a také rád ochutnává. Mimochodem ještě jednu zvláštnost Bastilla má – na její rekonstrukci se podíleli téměř všichni zaměstnanci restaurace, patinovali nábytek, vymýšleli dekorace, malovali obrazy...

Když se člověk pohybuje v prostředí, které spoluvytvářel, je to na jeho práci znát. V Bastille se tak dnes můžete cítit skoro jako v rodinném podniku a to je ve spojení s čerstvými sezonními surovinami a obrovskou chutí vařit poctivé jídlo za stále ještě slušnou cenu asi tím hlavním důvodem, proč byste měli do nové Bastilly na pražském Újezdě nahlédnout. Doufejme, že tohle nadšení jim vydrží co nejdéle.

Z jídelního lístku

Králičí rillettes (130 Kč)

Dokonalý předkrm, nebo pochoutka k vínu, se kterou možná budete chtít strávit celý večer. Pečený česnek kouzelně voní, domácí bagetka křupe a kousky natrhaného králíka spojené výpekem se přímo rozplývají na patře.

Králík a la moutarde (269 Kč)

Skvěle ochucený a šťavnatý králík se díky pomalé přípravě lehounce odděloval od kosti, kapustičky nezapřely absolutní čerstvost a omáčka z hrubozrnné hořčice zjemněná hustou domácí smetanou nás prostě okamžitě odzbrojila. Až jsme si ji museli přidat.

Vanilkový creme brulée (119 Kč)

Jeden z nejpoctivějších creme brulée, které jsem zatím ochutnal. Kombinace domácí smetany, skutečného vanilkového lusku a farmářských vajec zanechá ve vašich ústech dlouhotrvající hedvábný dozvuk. 

Restaurace La Bastille, Újezd 26, Praha 1, www.labastille.cz.

  • Nejčtenější

Odfoukněte vtíravé myšlenky. Když zjistíte příčinu, půjde to snadno

Vtíravé myšlenky nejsou ničím výjimečným. Mohou se lišit, jedno však mají společné. Zaměstnávají mozek a zhoršují...

Svislé i vodorovné, fungují oboje. Pruhovaná horečka znovu přichází

Klasické, ležérní a elegantní zároveň? Na koho ten popis asi tak sedí? Jedině na pruhy! A s novou sezónou se opět vrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podlehněte medovému pokušení. Víme, jak si vybrat ten nejlepší

Med byl pro naše předky symbolem hojnosti a sladkosti. Včelařstvím se zabývali již starověcí Egypťané, kteří považovali...

Pleť si zaslouží jen to nejlepší. I v noci, kdy odpočívá

Zdravá a krásná pleť vyžaduje pravidelnou a hlavně správnou péči. Každý večer byste tak měla kromě čištění zubů věnovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Krásnou pleť vám zajistí jen čištění. Nezapomeňte na ně dvakrát denně

Vyzkoušeli jste snad už všechny kosmetické pečující přípravky pro svůj typ pleti, máte pocit, že nic nepodceňujete, ale...

Pořád v pohybu? Pořiďte si na cvičení nový outfit, namotivuje vás

Jestli vás ještě nepřešla novoroční motivace a stále pravidelně cvičíte, určitě si zasloužíte za odměnu nějaký nový...

Svislé i vodorovné, fungují oboje. Pruhovaná horečka znovu přichází

Klasické, ležérní a elegantní zároveň? Na koho ten popis asi tak sedí? Jedině na pruhy! A s novou sezónou se opět vrací...

Sukně jsou ženské, elegantní a trendy. Víme, jaké ovládnou letošní jaro

Hoďte za hlavu předepsané módní normy a prozkoumejte svobodomyslné možnosti sukní, o kterých se vám ani nesnilo. Ať už...

Kousky jako z pastelového nebe. Jak kombinovat blankytně modrou?

Způsobů, jak vrátit radost do vašeho šatníku, je mnoho a nemusí to být velké drama. Zkuste vsadit na optimistickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...