Hořčík
Magnézium podmiňuje aktivitu asi tří set enzymů, je důležité pro metabolismus sacharidů, tuků i bílkovin, a hraje proto významnou roli při tvorbě a využití energie. Podle výzkumů potřebují lidé s nedostatkem hořčíku při pohybu více kyslíku a jejich srdce bije rychleji. Pak se pochopitelně cítí unavení. Abyste si minerál doplnili, dejte si mandle, lískové oříšky, celozrnné pečivo nebo luštěniny.
Bílkoviny
Nedostatečný příjem proteinů se projeví pocitem vyčerpání, protože tělo nemá sílu na řadu základních procesů. Bílkoviny jsou dlouhodobým zdrojem energie, na rozdíl od cukrů, které vám dodají sílu hned, ale vzpruha zase brzy vyprchá. Nejlepším zdrojem bílkovin jsou drůbeží, rybí a libové červené maso, ořechy, mléko a mléčné výrobky, vejce nebo tofu.
Semínka Chia
Jde o semínka šalvěje hispánské, která jedli už aztéčtí válečníci na svých výpravách. Obsahují bílkoviny, kvalitní sacharidy, omega-3 mastné kyseliny, řadu antioxidantů, vápník i mnoho dalších minerálů. Výsledek? Příval energie jako po silném espressu.